1. Blog
  2. Career
  3. Cyberanalist in Duitsland

Cyberanalist in Duitsland

We hebben een ontmoeting met Kerstin. Ze was stagiaire bij Orange Cyberdefense voordat ze bij CyberSOC kwam.

Welke studies heb je gevolgd om analist te worden?

Mijn carrière in de IT begon met een tweejarige opleiding tot IT-assistent. Ik had plezier tijdens het programmeren van mijn eerste applicaties, het configureren van besturingssystemen en het werken met netwerktechnologieën, en dus besloot ik computerwetenschappen te studeren aan de plaatselijke universiteit. De twee introductiemodules in cybersecurity en IT forensics hebben mijn passie voor IT-beveiliging gewekt. Daar heb ik mijn eerste kwetsbaarheidsexploits, netwerkscans en forensische onderzoeken gedaan.

Je hebt een scriptie geschreven met de naam “attacks vectors of fair operations” (aanvalstechnieken op beursexploitanten). Kan je in eenvoudige bewoordingen uitleggen wat dat is?

Mijn bachelorscriptie ging over het geven van meer inzicht in de IT-beveiligingsinfrastructuur van exploitanten van beurzen. Het doel was om te bepalen welke methoden aanvallers konden gebruiken om het netwerk in gevaar te brengen en hoe deze netwerken beschermd konden worden.

Je hebt je stage bij Orange Cyberdefense gedaan. Wat waren je missies?

Orange Cyberdefense Germany (voorheen IT-CUBE) zou graag meer inzicht willen krijgen in de IT-veiligheidssituatie bij beursexploitanten om passende diensten te kunnen bouwen die passen bij de behoeften en voorwaarden van deze branche. Voor mijn werkstudie heb ik een onderzoek gedaan naar de huidige IT-beveiligingssituatie van beursexploitanten en op basis van die informatie een veiligheidsbeoordeling gemaakt. In verband met het maken van deze enquête sprak ik met een IT-beveiligingsmanager bij een beursexploitant die me veel inzicht gaf inzake essentiële zaken, en zo kon ik de juiste vragen stellen aan de deelnemers aan mijn enquête. Op basis van de gegevens die ik heb verzameld, heb ik de aanvalstechniek geanalyseerd die de meeste schade aan kan richten alsook de bescherming tegen dit soort cyberaanvallen.

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Orange Cyberdefense te blijven?

De mensen met wie ik werk hebben ervoor gezorgd dat ik wilde blijven. Iedereen was erg vriendelijk en behulpzaam. Dat gaf mij een goed gevoel. En het feit dat ik veel nieuwe en interessante dingen leer en mezelf kan ontwikkelen tot beveiligingsprofessional speelde natuurlijk ook een grote rol bij mijn beslissing om bij het bedrijf te willen werken.

Wat is nu je functie in ons CyberSOC-team?

Ik ben een Cyber Security analist. Ik analyseer potentiële beveiligingsincidenten en help bij het vaststellenen van kwaadaardig gedrag en beveiligingsrisico’s. Mijn functie is het veiliger maken van het netwerk van onze klanten. Daarnaast implementeer ik nieuwe indicatoren voor de detectie van dreigingen en werk ik aan de technische verbetering van onze dienstverlening. Ik ben ook mentor voor alle nieuwe analisten die starten bij CyberSOC. Ik help ze bij het leren van alles wat ze moeten weten, en ik ben er voor al hun vragen en zorgen.

Voor wat voor soort klanten werk je?

We ondersteunen veel verschillende soorten klanten in onze CyberSOC-hubs. We hebben klanten in de sectoren energie, financiën, productie, zelfs in het onderwijs. Die variatie maakt het erg interessant.

Je werkt in Duitsland. Heb je contact met teams in andere landen? En zo ja, over welke onderwerpen?

Al onze CyberSOC’s staan met elkaar in contact. We werken samen aan onderzoeken in verband met dreigingen, de ontwikkeling van indicatoren en de behoeften van klanten. We delen onze kennis en kunde met elkaar.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Ik werk vooral graag samen met mijn collega’s. Op zulke momenten leer ik het meeste en kan ik onze dienstverlening verbeteren en optimaliseren. Zelfs onder stressvolle omstandigheden blijft de sfeer goed.

Welk advies zou je iemand in jouw beroepsgroep geven?

Stop nooit met leren en vragen naar nieuwe dingen. Als je iets ziet of hoort dat je nog niet kent, lees er dan meer over en leer verder.

 

 

Delen